Filosofiaa

Kiss kiss -taidesukkahousut syntyivät monen asian summana. Osui samaan aikaan, että
-etsin itselleni juhlasukkahousuja. Tyrmistyksekseni erilaisten ihonväristen sukkahousujen skaala oli valtava. Lisäksi oli saatavilla mustia ja yhdenlaisia punaisia sukkiksia
-näin sukkaneulomon toimintaa esittävän dokumenttielokuvan televisiossa. Dokumentissa kerrottiin  Suomessa sijaitsevasta Pohjoismaiden viimeisestä toimivasta sukkahousuneulomosta
-minulla oli tarve keksiä taidekäsityöläisten joulumyyjäisiin sopiva tuote

Syntyi idea käsinvärjätyistä, uniikeista sukkahousuista. Sukkahousuista, jotka ovat yksittäiskappaleita kuten taideteoksetkin. 

Työstän sukkatehtaan kakkoslaatuisista sukkiksista käyttökelpoisia. Sukkiksissa ei ole reikiä tms, mutta voi olla neulosvirheitä tai ne ovat voineet tahraantua tehtaan prosessissa ja tulevat raakatuiksi massatuotannosta. Tarkastan ovatko virheet käyttöä haittaavia, värjään ja kuvioin. Tällaisella työskentelyllä on oma termikin englanniksi: upcycling.  Upcyclingin idea on lyhyesti sellainen kierrätys, jossa pyritään hyödyntämään mahdollisimman pitkälle johonkin tuotteeseen jo panostettua työtä, vaivaa ja materiaalia. Eli että ei ommella takista tossuja vaan koetetaan hyödyntää jo olemassa olevaa mahdollisimman paljon.

Tässä on sarjakuva kiss kiss-sukkisten filosofiasta. 

 

 


Joten lyhyesti toivon ensisijaisesti voivani lisätä väriä maailman maisemaan. Luoda jonkinlaisen suurimittaisen värikylvyn. Ja korostaa värin itseisarvoa, riippumatta muodin ja trendien vaihteluista. Ja iloa, hauskuutta ja kauneutta. 

Syksyllä 2016 suomalainen hienosukkaneulomo lopetti toimintansa. Vaan kiss kissien elämä jatkuu. Keski-Eurooppalainen yhteistyökumppani on lupautunut myymään teollisesti neulottuja sukkahousuja värjäämättöminä. Show will go on!
 
Copyright Maiju Ahlgrén, 2016

 Edellinen I Etusivu I Seuraava